УСПП підтримав пропозиції бізнесу Донеччини щодо зменшення податкового навантаження для підприємців прифронтових територій

Facebook Поділитись
УСПП підтримав пропозиції бізнесу Донеччини щодо зменшення податкового навантаження для підприємців прифронтових територій

Український союз промисловців і підприємців виступив за внесення до нормативних актів і постанов Уряду більш чіткого механізму підтримки підприємництва на прифронтових територіях. Приводом стали численні звернення від бізнесу Краматорська, Дружківки та інших населених пунктів, які перебувають близько від ліній зіткнення із російським агресором.

Президент УСПП Анатолій Кінах прийняв участь у круглому столі «Бізнес Донеччини під час війни». Серед учасників – народні депутати України Н.Южаніна, В.Гнатенко, керівники підприємств, громадських організацій – Асоціація міст України та ін. Окрім того, як стверджують організатори, були запрошені керівники місцевої військової адміністрації та Донецької ОВА, які, втім, не доєдналися до конференції.

«У тому і проблема, зворотній зв'язок на місцях із підприємцями не дуже хороший», - повідомив народний депутат Валерій Гнатенко.

Учасники круглого столу виокремили 3 блоки питань, які їх найбільше турбують:

  • Невідповідність місцевих податків та зборів умовам війни. 

Податки - на прибуток, ПДВ, єдиний податок- залежать від результатів господарсько-фінансової діяльності підприємств, і при скороченні діяльності вони пропорційним чином також скорочуються. Місцеві ж податки, такі як податок на землю, орендна плата за землю, податок на нерухомість, ніяким чином не коригуються з результатами господарсько-фінансової діяльності підприємств. Таким чином є очевидна проблема, пов’язана з припиненням, або суттєвим скороченням господарської діяльності та доходів підприємців і необхідністю сплачувати місцеві податки у тих же довоєнних розмірах.

  • Врегулювання питань, пов’язаних із використанням нерухомого майна та землі, які належать підприємцям на праві власності або оренди, військовими Сил оборони України.

У такому випадку підприємці пропонують звільняти землю чи нерухоме майно від оподаткування, не нараховувати комунальні платежі та допомогти бізнесу із оформленням належним чином правовідносин із військовими.

  • Можливість на законодавчому рівні ввести мораторій, як на позови від військових адміністрацій до суду за борги по місцевим податкам, так і на стягнення, які вже є по судовим рішенням.

«45% робочого часу в Донецькій області – це суцільні повітряні тривоги. Бізнес в Краматорську перебуває в непростому становищі, але продовжує свою діяльність», - зазначили присутні на круглому столі.

Анатолій Кінах підтримав позицію підприємців Краматорська та зазначив, що місцеві військові адміністрації повинні розуміти, що збереження економічної, ділової активності, робочих місць на прифронтових територіях – одна із важливих задач, яка тісно пов’язана із питаннями оборони та захисту цивільного населення.

«Ми підтримуємо ті ініціативи, які ви озвучили та виступаємо за комплексне вирішення проблеми. Знаю, ви також зверталися до прем’єр-міністра, депутатів Верховної Ради тощо. Потрібні рішення, єдині для всіх прифронтових територій», - підкреслив президент УСПП.

Він запропонував системно сформулювати пропозиції, які потім візьме в роботу Антикризовий штаб стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Дана структура діє під егідою УСПП, до її роботи долучені представники парламенту, уряду, місцевого самоврядування, експерти, а серед результатів – низка прийнятих на нормативному рівні рішень.  

Лідер ділової спільноти зазначив, що також потрібно вести моніторинг, на що витрачаються кошти, зібрані за рахунок місцевих податків бізнесу із прифронтових територій, а також посилити роботу обласних торгово-промислових палат щодо видачі свідоцтв про форс-мажор. Окремо слід врегулювати питання відносин із банками, а саме не нарахування штрафів за протерміновані кредити, якщо підприємство припинило/обмежило свою роботу або ж просто перебуває близько зони ведення бойових дій.

«Ми підтримаємо виробників і підприємців, які працюють, незважаючи на загрози від безпосередньої близькості бойових дій. Тим паче, це корелюється із ініціативою Президента «Зроблено в Україні» та спільної Заяви Уряду та бізнесу. УСПП зараз розробляє конкретні заходи щодо їх реалізації, і питання, які ви озвучили – будуть враховані», - підсумував Анатолій Кінах.

За пропозицією Краматорського машинобудівного підприємства, розглянеться питання пільг при оподаткуванні пошкодженого (але не зруйнованого) внаслідок війни нерухомого майна.

За результатами обговорення учасники круглого столу висловилися за прийняття окремого Закону щодо особливостей оподаткування місцевими податками та зборами під час воєнного стану.