За пропозиціями бізнесу Уряд знижує процентні ставки для підприємців та збільшує термін дії державних гарантій для кредитів

Facebook Поділитись
За пропозиціями бізнесу Уряд знижує процентні ставки для підприємців та збільшує термін дії державних гарантій для кредитів

Співпраця українських промисловців і підприємців, Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану та Кабміну триває. Основні моменти, на які звертає увагу УСПП задля покращення показників ділової активності, пришвидшення зростання економіки та відновлення її фінансової самодостатності є кредитування бізнесу та страхування інвесторів від ризиків.

Відповідно, Уряд прийняв постанову щодо удосконалення фінансової підтримки українського бізнесу. Зміни спрямовано на підвищення ефективності державних гарантій, які надаються на портфельній основі.

«Ми вітаємо кроки із підтримки економіки в умовах воєнного стану та продовжуємо наполягати на конкретизації (особливо в проєктній частині) Плану відновлення України, економічної стратегії України та ініціативи Президента «Зроблено в Україні», - повідомили в УСПП.

Діловий союз та Антикризовий штаб вже надали пропозиції ВРУ, Офісу президента та КМУ щодо плану дій по розвитку базових галузей України, разом з профільним Комітетом парламенту створили Експертну раду з з питань збереження і розвитку потенціалу промисловості будівельних матеріалів України тощо.

Згідно урядового рішення, термін дії державних гарантій буде продовжено до 10 років для кредитів, які залучаються з ціллю відбудови основних засобів, зруйнованих частково або повністю внаслідок військової агресії, та до 5 років для всіх інших категорій кредитів, що зі свого боку збільшує строк дії договорів для сільськогосподарських товаровиробників за попередньо наданими гарантіями.

Також з моменту прийняття акта з’являється можливість отримання кредитів під державні гарантії суб’єктами підприємництва, що провадять діяльність у сфері переробної промисловості (основний КВЕД).

Окрім того, внесено зміни до Порядку фінансової підтримки суб'єктам підприємництва, уряд зменшив базові процентні ставки на кредити для підприємств. Зниження становить 3 відсоткових пункти для середнього підприємництва та 4 відсоткових пункти для інших категорій, що беруть кредити на інвестиційні цілі. Для кредитів, призначених для фінансування оборотного капіталу, зниження складає 5 відсоткових пунктів для всіх категорій суб’єктів підприємництва.

Однією з ключових змін є встановлення максимальної суми кредитування на фінансування оборотного капіталу до 5 млн грн для підприємств, за винятком сільськогосподарських товаровиробників. Також було підвищено ліміт кредитування для галузі тваринництва до 150 млн грн.

Представники Українського союзу промисловців і підприємців та Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану вітають ці кроки Уряду. Вони вважають, що це сприятиме стимулюванню самозайнятості та зменшенню дефіциту оборотних коштів у підприємців. За їхніми даними, наразі близько 60% підприємців відчувають брак фінансування, що ускладнює їхню діяльність.

Пропозиція УСПП полягає в тому, щоб Кабмін, Нацбанк та ділові організації спільно розробили план масштабування кредитування реального сектору економіки, щоб підтримати його подальший розвиток та відновлення в умовах війни з рф.